Dnia 22.06.2021 r. odbyła się kolejna wycieczka z cyklu „Poznajemy naszą historię”. W tym roku udaliśmy się do miejscowości oddalonej ok 70 km od Kamienia Krajeńskiego  – Bydgoszczy. Bydgoszcz przywitała nas ciepłym letnim deszczem. Początkowo udaliśmy się pod gmach Opery Nova, następnie przeszliśmy na Stary Rynek. Zwiedzanie rozpoczęliśmy przed Pomnikiem Walki i Męczeństwa Ziemi Bydgoskiej ustawionym w tym miejscu w 1969 r. Upamiętnia on ofiary terroru hitlerowskiego, a w szczególności tych bydgoszczan, którzy zostali rozstrzelani w tym miejscu w pierwszych dniach II wojny światowej. Następnie udaliśmy się pod Katedrę pw. Św. Marcina i Mikołaja. Przeszliśmy następnie w kierunku mostu im. Jerzego Sulimy-Kamińskiego, na którym zatrzymaliśmy się, by podziwiać i sfotografować panoramę Bydgoszczy oraz rzeźbę unoszącą się nad nurtem Brdy, czyli linoskoczka zgrabnie balansującego na linie, który upamiętnia wejście Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. Kolejnym punktem wycieczki było przejście do Muzeum Mydła i Historii Brudu. Tam podczas godzinnego zwiedzania oraz warsztatów poznaliśmy historię higieny człowieka oraz dowiedzieliśmy się jak ludzie dbali o siebie w danym okresie historycznym. Ponadto podczas mydlanych warsztatów każdy uczestnik wykonał swoje własne mydełko, które zabrał do domu. Dodatkowo uczestnicy mogli zakupić pamiątki oraz ręcznie robione mydełka.  Dla uczestników wycieczki zaplanowaliśmy obiad w Restauracji Karczma Młyńska znajdującej się na Wyspie Młyńskiej. Po obiedzie udaliśmy się na spacer po Wyspie Młyńskiej, gdzie podziwiać mogliśmy dawne młyny, magazyny zbożowe, kaszarnie, spichrze.  Dla uczestników przeznaczyliśmy także czas wolny na zakup pamiątek. Każdy miał też możliwość wypicia kawy i zjedzenia lodów podziwiając uroki miasta.

W drodze powrotnej był czas na wspomnienia i refleksje.